Herkese Merhabalar ,
Bu makalemizde Azure Mimari Bileşenlerinden ikincisi Azure Region Pairs Bileşeninden detaylıca bahsediyor olacağız.
Region Pair yani Bölge Eşleniği anlamına gelmektedir. Biraz Region Pair kavramını tanımaya çalışalım o halde: Organizasyonunuzun merkezi veri merkezinde felaket veya kesinti yaşandığında, ikincil olarak yedeklemek, Disaster Sitenizi felaket anında çalışabilir hale getirmek için, aynı coğrafya içerisinde bulunan yada bulunması gereken veri merkezidir. Bu ikincil veri merkezi Azure Region Pair yani Azure Bölge eşleniği olarak geçmektedir. Yukarıda tanımlamış olduğumuz Yedekleme, İş Sürdürülebilirliği, felaketten kurtarma merkezi gibi terimler genelde BCDR olarak anılmaktadır. Açılımı, Business Continuity Disaster Recovery’dir. Disaster Recovery gayesiyle cloud ortamından kullanım sağladığınız hizmetler için kritiklik seviyeleri karşılaştırılarak Load Balancer gibi Aktif/Aktif yada Aktif/Pasif şeklinde konfigüre edilerek Disaster Site ve İş Sürdürülebilirliği planlanarak, uygulamaya geçirilebilinmektedir.
Region Pair ortamı için tavsiye edilenlerden bahsedelim:
- Her Azure Bölgesi, Başka bir Bölge ile eşleştirilmektedir.
- Region Pair mimarisi olarak konfigüre edilecek yada edilen Veri Merkezleri arasında minumum 300 Mil – 482,8032 km mesafe tercih edilmelidir. (Mümkün olduğunca aynı bölge aynı iklim ve Bölgede, Koşullarda bulunulmaması önem arz etmektedir. Birbirine yakın yada aynı şartlara sahip yerlerde Region Pair Mimarisinin bir önemi olmaz)
- Disaster yedekliliğini destekleyen hizmetlerin her iki Bölgede Replike edilir hale getirilmesi
- Organizasyonda herhangi bir ters durum yaşandığında Region Pairlerden bir tanesinin kurtarılmasına önceliklendirme sağlanır.
- Organizasyonunuzdaki Azure Veri Merkezlerine uygulanan Planlı Updateler Pair seçilmiş olan bölgelere sırayla (Aynı anda değil) dağıtılmaktadır.
Azure RegionPair Mimarilerine örnek vermek gerekirse;
West US Paired ile East US Paired
SouthEast Asia Paired ile East Asia Paired
Yukarıdakileri özetlemek gerekirse; Disaster amacıyla tasarlanan Disaster Sitenizi Birincil olarak aktif hizmet veren Veri Merkezinize Bölge Eşleniği olarak belirlenmelidir. Aynı zamanda Disaster Sitenizi Region Pair yerine Farklı Coğrafyada bulunan Veri Merkezinde konumlayabilirsiniz. Örnek olarak; Birincil Veri Merkezinizi North Central US olarak seçtiğinizde, Disaster Sitenizi East Asia Veri Merkezinde konumlayabilirsiniz. Bunun için Disaster Site planlama işlemlerinde göz önüne alınması gereken kavramlardan birisi Latency Değeri yani En Düşük Latency değerine sahip Veri Merkezine konumlandırabilmektir.
Azure Region Bilgilerine istinaden dünkü makalede bahsetmiş olduğum Azure Speed (https://www.azurespeed.com/Information/AzureRegions ) sayfası üzerinde “Azure Regions” seçeneğine tıklayarak İlgili Region’ların Region Pairlerini görebiliriz.
Biz Organizasyonumuza Region Pair Mimarisini uygulamamız gerekir mi? Bu birazda Organizasyonun isteğine ve mimarisinde bağlı bir durumudur. Ama Microsoft Best Practices olarak önerdiği Availability kavramını uygulayarak Bölge Eşlenikleri arasında Disaster Recovery mimarisinin uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu Uygulama ile en iyi sürdürülebilirliği veya Felakat durumundaki Recovery Zamanını en mimumum düzeye indirmemizi sağlamaktadır.
Resim Kaynakçaları : https://docs.microsoft.com/en-us/azure/best-practices-availability-paired-regions#what-are-paired-regions
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…